Proč jsou Kornati ideálním místem pro plavbu na plachetnici nebo katamaranu

Published by Plujeme on 22.07.2024
Proč jsou Kornati ideálním místem pro plavbu na plachetnici nebo katamaranu

Kornati

Kornatské ostrovy jsou skutečným rájem pro milovníky jachtingu díky křišťálově čistým vodám. Toto chorvatské souostroví, tvořené 89 ostrovy, ostrůvky a skalami, je jako stvořené pro dobrodružství na jachtě nebo katamaránu. Izolovanost a omezený výskyt lidských obydlí nabízejí jedinečnou příležitost prozkoumat nedotčenou přírodu a tajemné zátoky. Nejlepší doba na dovolenou na moři je od května do září, kdy je počasí stabilní a teplé. Přidejte se k nám a objevte, proč jsou Kornati ideálním místem pro vaši příští dovolenou na jachtě.

Klenoty Kornatů: Co dělá ostrovy tak jedinečnými

Nezapomenutelné panorama a biodiverzita

Kornatské ostrovy nabízejí neopakovatelné panorama a bohatou biodiverzitu. Tato oblast je domovem mnoha endemických druhů rostlin a živočichů, což ji činí rájem pro přírodovědce a milovníky jachtingu. Představte si vysoké vápencové útesy nad azurově modrými vodami a rozsáhlé olivové háje, které dodávají krajině nezaměnitelný charakter. Vnitrozemí ostrovů skrývá rozmanité ekosystémy od hustých borovicových lesů po křovinatou makchii. Plavba kolem těchto ostrovů je nezapomenutelným zážitkem, který nabízí nejen úchvatné výhledy, ale i setkání s ohroženými druhy jako je bělohlavý sup.

Mořské parky a chráněné oblasti

Národní park Kornati chrání většinu ostrovů tohoto souostroví. Milovníci jachtingu zde mají jedinečnou příležitost objevovat nedotčené mořské ekosystémy, včetně korálových útesů a bohatého podmořského života. Chráněné mořské oblasti jsou domovem mnoha druhů ryb, mořských želv a dalších mořských živočichů. Důležité je vědět, že regulace v parku zahrnují omezení rybolovu a zakotvení, což minimalizuje dopad na přírodu. Tato opatření pomáhají zachovat unikátní přírodní krásu a biodiverzitu.

Počasí v Kornatech: Jachtařův ráj

Jak větry ovlivňují plavbu na Kornatech

Větry na Kornatech mohou z plavby udělat buď příjemný zážitek, nebo skutečnou výzvu. Letní vítr Maestral přináší osvěžující chládek, který je pro plavbu na jachtě ideální. Jeho pravidelné foukání umožňuje plout s lehkostí a užívat si klidného dne na moři. Naopak Bora je známá svou nepředvídatelností a silou, což může zkomplikovat navigaci. Jihovýchodní vítr Jugo přináší vlhkost a vlny, což vyžaduje opatrné plánování trasy.

Nejlepší období pro plavbu

Ideální čas pro dovolenou na jachtě v Kornatech je od května do září. Toto období nabízí stabilní počasí s příjemnými teplotami jak ve vzduchu, tak ve vodě. Červenec a srpen jsou nejteplejší, ale také nejrušnější. Květen, červen a září poskytují klidnější vody a méně lidí na moři, což je ideální pro ty, kteří hledají poklidnou dovolenou.

Jak se připravit na plavbu

Před vyplutím je klíčové důkladně připravit jachtu. Zkontrolujte, že všechny systémy fungují správně, a mějte dostatek vody a potravin, protože možnosti zásobování na Kornatech jsou omezené. Zajistěte aktuální námořní mapy a předpovědi počasí. Na palubě by nemělo chybět základní bezpečnostní vybavení a znalosti první pomoci.

Trasy plavby: Objevujeme skryté klenoty Kornatů

Nejlepší kotviště a zátoky

Kornati jsou plné skrytých pokladů. Zátoka Lojena na ostrově Levrnaka je známá svou křišťálově čistou vodou a je ideálním místem pro jachting. Další skvělým místem je zátoka Strižnja, kde můžete obdivovat bohatý podmořský život. Nezapomeňte navštívit Telascicu na jižním konci Dugi Otok, která je součástí přírodního parku a nabízí úchvatné výhledy.

Tip na výlet: Odhalte tajemství modrých jeskyní

Modré jeskyně Kornatů, dostupné pouze z moře, nabídnou nezapomenutelný zážitek, když uvidíte, jak sluneční světlo proniká podvodními otvory a maluje stěny jeskyně do magických odstínů modré.

Dovolená na moři: Jak si užít Kornati na maximum

Aktivity na moři a na břehu

Kornati nabízejí širokou škálu aktivit, jako je jachting, šnorchlování, kajakářství, windsurfing a rybolov. Na pevnině můžete prozkoumávat ostrovy pěšky, navštívit malé rybářské vesničky a ochutnat místní speciality.

Gastronomie a místní speciality

Kornatská kuchyně je prostá, ale plná chutí díky čerstvým ingrediencím. Nenechte si ujít čerstvé ryby a mořské plody, olivový olej, sýry a domácí vína. Tato jedinečná kombinace chutí vám nabídne nejen gastronomický zážitek, ale i hlubší porozumění kornatské kultuře.

Závěr

Kornatské ostrovy jsou skvělým místem pro jachting. Nabízejí krásnou přírodu, čisté vody a bohatou kulturu. Zde můžete zažít dobrodružství na moři, potápění a ochutnávat místní jídla. Kornati jsou ideální pro dovolenou na katamaránu nebo jachtě.

Mazarin 55 October -47%

Mazarin 55 October

Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić), Chorvatsko
  • Rok 2024
  • Kabiny 5
  • Osoby 10 + 1
  • WC 3 + 1
  • Délka 55 ft
28.09. - 05.10.2024
12.144 € 23.000 €
CNB 76 Bubbles -32%

CNB 76 Bubbles

Split - Marina Kaštela, Chorvatsko
  • Rok 2020
  • Kabiny 4 + 1
  • Osoby 8
  • WC 4 + 1
  • Délka 76 ft
21.09. - 28.09.2024
17.281 € 25.450 €

Nejnovější Blog

22.07.2024

Severní Dalmácie - ráj pro jachtaře

Jedním z největších lákadel Severní Dalmácie je blízkost ostrovů. Tato blízkost vám umožní objevovat nová místa během jediné plavby. Například vzdálenost mezi Silbou a Olibem je pouhé 3,2 námořní míle. Co to znamená pro vás? Že můžete snadno navštívit více ostrovů během jednoho dne.

22.07.2024

Beaufortovy stupnice

Věděli jste, že Beaufortova stupnice větru je nejen klíčem k porozumění síle větru, ale také k bezpečné navigaci a předpovědím počasí? Tato stupnice, od bezvětří po ničivé orkány, nabízí fascinující pohled na přírodní síly, které formují náš svět. Ponořte se do tajů této stupnice a zjistěte, jak může ovlivnit vaši bezpečnost i cestovatelské zážitky.

Yacht Compass Yacht Compass needle
Načítání . . .