Jachting v Thajsku

Published by Plujeme on 15.08.2024
Jachting v Thajsku

Jachting v Thajsku: 5 tipů pro nezapomenutelnou dovolenou

Hledáte dovolenou, která vás opravdu nadchne? Jachting v Thajsku je to pravé dobrodružství pro vás. Představte si plavbu mezi krásnými zátokami, kde ideální počasí hraje do karet vašim plánům a pohádkové scenerie jsou na dosah ruky.

V tomto článku najdete několik tipů, jak si vaši dovolenou na jachtě v Thajsku užít na maximum. Od výběru té správné sezóny po objevování skrytých klenotů. Nechte se vtáhnout do příběhu plného slunce, moře a nezapomenutelných zážitků.

Proč zvolit Thajsko pro vaši jachtařskou dovolenou?

Proč vlastně mířit do Thajska na jachtu? Odpověď je jednoduchá a přitom fascinující. Thajsko nabízí více než 1400 ostrovů a dlouhé pobřeží, které je jako stvořené pro jachting.

Představte si teploty kolem 27 až 29 stupňů Celsia, které vás provází během celého roku. Ano, díky jeho umístění můžete v Thajsku plachtit po celý rok. A to není vše.

Kromě perfektních plavebních podmínek zde objevíte i úchvatný podmořský život, skryté klenoty koupání a panenskou přírodu. A k tomu všemu si ještě pochutnáte na místní kuchyni.

Všechny tyto aspekty činí z Thajska nepřekonatelnou destinaci pro každého jachtaře.

1. Tip: Volba správné sezóny pro jachting

Porozumění počasí a sezónám v Thajsku

Aby vaše dobrodružství na jachtě v Thajsku bylo opravdu nezapomenutelné, je klíčové rozumět místnímu počasí a sezónám. Thajsko má dvě hlavní sezóny - období dešťů a období sucha.

Období dešťů přináší silnější větry a časté, ale krátké přeháňky.

Na druhou stranu, období sucha je charakterizováno slabšími větry a stabilním počasím, což je ideální pro ty z vás, kteří s jachtingem teprve začínáte. Teploty se pohybují kolem příjemných 30°C a slunce svítí téměř každý den.  

Listopad až duben, tedy období sucha, je považováno za nejlepší čas pro jachting. Během těchto měsíců můžete očekávat klidné moře.

Nejlepší měsíce pro jachting

Pro ty z vás, co touží po perfektní jachtařské dovolené, je zásadní zvolit správné období. Od listopadu do dubna si Thajsko užívá období sucha - větry jsou mírné, slunce svítí a teplota vody je přímo lákavá pro koupání. Navíc, méně deště znamená více slunečných dnů na palubě a možnost objevovat krásné zátoky Thajska. Takže, pokud hledáte ideální čas pro vaši jachtařskou dovolenou, právě jste ho našli.

2. Tip: Výběr ideální jachty

Jak vybrat jachtu odpovídající vašim potřebám

Luxus na moři: Pokud hledáte něco extra, jachty s posádkou nabízejí vše od profesionálního kuchaře po kompletní plánování trasy. To je skutečný luxus na moři.

Plavební dovednosti: Nezapomeňte zvážit vaše plavební zkušenosti. Pro ty, kdo nejsou zkušení námořníci, je jachta s kapitánem ideální volbou.

Vyberte správnou charterovou společnost: Spolupráce se specializovanou charterovou společností může výrazně usnadnit výběr jachty. Pomohou vám najít tu pravou loď, která splní vaše představy i rozpočet.

Důležitost kvalifikovaného kapitána

Vybrat si zkušeného kapitána je klíčem k úspěšné a bezpečné plavbě. Profesionální kapitán vám může otevřít dveře k nezapomenutelným zážitkům díky své znalosti počasí, sezón a krásných zátok Thajska.

Zde je pár důvodů, proč je výběr kapitána tak důležitý:

  • Znalost oblasti: Kapitán s místními znalostmi vás může zavést do skrytých zátok a ukázat vám místa, o kterých jiní jen sní.
  • Bezpečnost: Profesionální kapitán zajistí, že vaše plavba bude nejen pohodová, ale především bezpečná.
  • Místní předpisy: Respektování místních předpisů je v chráněných oblastech nezbytné, a kapitán to zajistí.

3. Tip: Objektivy krásné zátoky a skryté perly

Pláž Railay a její nedotčená krása

Pláž Railay, dostupná pouze lodí, je jako z filmu. Její izolace ji chrání před davem turistů a zachovává její kouzlo.

Co můžete na Railay očekávat:

  • Úchvatné západy slunce: Railay se může pochlubit jedněmi z nejkrásnějších západů slunce v Thajsku.
  • Sportovní aktivity: Ať už máte rádi lezení na skalách nebo jachtaření, Railay nabízí aktivity pro každého.
  • Relax na pláži: Kromě adrenalinových zážitků si zde můžete užít i klid a relaxaci na bílém písku.

Pro ty, kteří hledají klid a krásu přírody, je Railay ideálním místem. Ať už jste na dovolené aktivní nebo si chcete jen odpočinout, Railay vám nabídne to nejlepší z obou světů.

Similanské ostrovy: ráj potápěčů

Pro ty z vás, co hledají potápěčský zážitek, jsou Similanské ostrovy  doslova rájem na zemi. Tyto klenoty Andamanského moře jsou známé svými křišťálově čistými vodami a úchvatným podmořským životem. Viditelnost často přesahující 30 metrů z nich činí potápěčský ráj. Můžete zde potkat žraloky, manty a nekonečné množství tropických ryb v jejich přirozeném prostředí.

Navštivte tyto ostrovy během sezóny od listopadu do dubna, kdy je moře klidné a umožňuje bezpečnou plavbu a potápění. Pro milovníky jachtaření je to ideální čas pro prozkoumávání nádherných zátok a podvodních scenérií.

Bez ohledu na to, jestli jste začátečník nebo zkušený potápěč, Similanské ostrovy nabízí širokou škálu lokací od mělkých korálových zahrad po hlubokovodní útesy.

Tip pro jachtaře: Než se vydáte na Similanské ostrovy, ujistěte se, že máte vhodné vybavení a dostatečné znalosti o místních podmínkách. 

Zátoka Phang Nga a ostrov Jamese Bonda

Zátoka Phang Nga je další destinací, kterou byste si neměli nechat ujít. Její majestátní vápencové skály, které se vypínají z smaragdově zeleného moře, vytvářejí kouzelný vizuální zážitek.

Ostrov Jamese Bonda, slavný díky bondovce 'Muž se zlatou zbraní', dodává tomuto místu punc exkluzivity.
Zátoka je ideálním místem pro jachtaření a kajakářství, nabízí možnost objevování skrytých jeskyní a lagun, které jsou přístupné pouze při odlivu. Návštěvníci zde mohou také navštívit tradiční rybářské vesnice, jako je Ko Panyi, postavené na kůlech nad vodou, a tak se přiblížit k místní kultuře.

Ko Lanta: ideální pro rodinný jachting

Pokud hledáte dokonalé místo pro rodinný jachting, Ko Lanta je tou pravou volbou. Tento ostrov v provincii Krabi je známý svými dlouhými písečnými plážemi a šetrným vstupem do moře, což z něj činí bezpečnou volbu pro rodiny s dětmi. Nabídka aktivit je zde opravdu široká:

  • Šnorchlování v čistých vodách
  • Potápění a objevování podmořského světa
  • Kanoistika mezi mangrovovými lesy
  • Procházky po místních národních parcích

Ko Lanta také láká na relaxační atmosféru, prvotřídní ubytování a výtečnou thajskou kuchyni. Je to skvělý tip pro rodiny, které si chtějí užít klidnou dovolenou s příchutí dobrodružství. Thajsko a jeho krásné zátoky jsou jako stvořené pro jachting a Ko Lanta je toho důkazem.

4. Tip: Bezpečnost a přípravy

Důležité bezpečnostní vybavení na jachtě

Aby byla jachtařská dovolená nejen příjemná, ale i bezpečná, je důležité mít na palubě tyto položky:

  • Záchranné vesty pro všechny na palubě
  • Záchranný člun pro případ nouze
  • EPIRB signalizuje vaši polohu v případě nebezpečí
  • Hasicí přístroje a lékárničku pro první pomoc
  • Námořní mapy, GPS navigaci a VHF rádio pro orientaci a komunikaci
  • Světlice a kotvicí zařízení pro bezpečné zakotvení

Před vydáním na moře je nutné prověřit, že všechno vybavení je v pořádku a připraveno k použití. Pravidelné kontroly a údržba zvyšují bezpečnost na moři a pomáhají předcházet možným nehodám. 

Co byste měli vědět o navigaci a místních zákonech

Když se chystáte na jachtu v krásných vodách Thajska, je důležité mít na paměti několik klíčových bodů pro navigaci a dodržování místních zákonů. Především je nezbytné se seznámit s oblastmi, kde je plavba omezena nebo dokonce zakázána. Znalost místních pravidel je absolutně klíčová, zvláště pokud jde o kotvení a respektování chráněných mořských parků. V některých oblastech může být vyžadováno speciální povolení.

  • Důležitost aktuálních námořních map a GPS systémů nelze podcenit.
  • Základní dovednosti v používání kompasu a sextantu by měly být součástí vaší výbavy pro případ technického selhání.

Pro ty z vás, kteří se vydávají na jachting po thajských vodách, je klíčové si uvědomit, že příprava a znalost lokálních podmínek jsou základem pro bezpečnou a příjemnou plavbu. Znalost aktuálních námořních map a pravidel může výrazně zvýšit vaše šance na nezapomenutelný zážitek na moři.

Lagoon 42 Maralyn -20%

Lagoon 42 Maralyn

Phuket, Ao Po Grand Marina, Thajsko
  • Rok 2019
  • Kabiny 4 + 2
  • Osoby 8 + 2 + 1
  • WC 4
  • Délka 42 ft
21.09. - 28.09.2024
6.972 € 8.750 €

5. Tip: Plánování trasy a aktivit

Jak efektivně naplánovat trasu

Efektivní plánování trasy při jachtingu vyžaduje nejen důkladnou přípravu, ale i znalost lokálních podmínek. Klíčové je sledovat předpověď počasí, jelikož v tropickém klimatu Thajska mohou být změny počasí rychlé a nepředvídatelné. Monzunové období přináší silnější deště a větry, které mohou vaše plány ovlivnit, zatímco měsíce mimo monzunové období nabízí stabilnější počasí a klidnější moře, ideální pro jachting.

  • Zvažte vzdálenosti mezi jednotlivými zastávkami pro efektivní využití času na moři.
  • Zahrňte do plánu návštěvu známých destinací jako jsou Phi Phi ostrovy, Phang Nga zátoka nebo Similan Islands. Tyto lokality nabízí úchvatné mořské scenérie a bohatý podmořský život, ideální pro šnorchlování a potápění.
  • Zohledněte místa pro kotvení během noci a potřeby pro zásobování palivem a potravinami.

Využití služeb místních marín a přístavů může výrazně usnadnit logistiku plavby. Konzultace s kapitánem jachty nebo místními experty může poskytnout cenné rady a doporučení založené na aktuálních podmínkách a svých zkušenostech. Plánování trasy je tak zásadní pro maximální využití času na moři a pro zajištění, že vaše dovolená bude plynulá a bez zbytečných komplikací. Pro ty z vás, kteří touží po objevování krásných zátok a nekonečného horizontu, je důležité mít pečlivě promyšlený plán.

Doporučené aktivity na jachtě a v okolí
Pokud plánujete jachting v Thajsku, vaše dobrodružství může zahrnovat širokou škálu aktivit. Zde je několik tipů, jak si vaši dovolenou užít naplno:

  • Rybaření - Ulovte si exotické ryby přímo z paluby jachty. S trochou štěstí můžete mít k večeři čerstvý úlovek.
  • Šnorchlování a potápění - Objevte podmořský svět plný pestrobarevných ryb, žraloků, nebo mant. Korálové útesy jsou kouzelné.
  • Prozkoumávání jeskyní a skrytých lagun kajakem nebo paddleboardem. Každá jeskyně skrývá příběh, každá laguna je poklad.
  • Návštěva odlehlých pláží - Tyto pláže jsou jako z pohádky a přístupné jen z moře.
  • Objevování místních trhů - Ochutnejte tradiční thajské speciality a prožijte pravou atmosféru Thajska.
  • Trek do džungle - Poznejte skryté vodopády a bujnou vegetaci. Každý krok je nový objev.
  • Kulturní zážitky - Buddhisticé chrámy a památky jsou plné klidu a krásy.

Nezapomeňte na dostatek paměťových karet do fotoaparátu, protože každý moment stojí za to.

Jak se do Thajska dostanete a co s sebou

Praktické informace pro vstup do Thajska

Pokud se chystáte na jachtu do Thajska, je klíčové mít při sobě platný cestovní pas. Ten musí být platný alespoň šest měsíců od chvíle vašeho příjezdu. Při příjezdu dostanou většinou cestovatelé, včetně občanů České republiky, turistické vízum na 30 dní zdarma.

Důležitá rada: Před odjezdem si ověřte vízové požadavky, mohou se měnit.

Mějte připravené důkazy o finančních prostředcích na pokrytí vašeho pobytu a zpáteční letenku. Zdravotní pojištění, které pokrývá léčbu COVID-19, je teď povinnost a musí být platné po celou dobu vašeho pobytu.

Praktický tip: Nezapomeňte se nechat očkovat proti hepatitidě A a B, tyfu a tetanu. I když to není povinné, je to dobrá prevence proti možným zdravotním problémům. V tropickém klimatu a oblastech s rizikem malárie je důležité používat repelenty a v noci spát pod moskytiérou.

Co si sbalit 

Pro jachting v Thajsku je třeba pečlivě vybrat, co si sbalíte. Vezměte si lehké, prodyšné oblečení vhodné pro tropické počasí. Nezapomeňte na plavky, široký klobouk, sluneční brýle a opalovací krém s vysokým ochranným faktorem.

Tip pro vás: V případě deště se hodí nepromokavá bunda. Pro výlety na pevninu je nezbytná pevná obuv.

Pro večerní posezení na palubě nebo večeře v restauracích na břehu si přibalte nějaké elegantnější oblečení. V osobní lékárničce nesmí chybět léky na běžné potíže a repelent proti komárům. Mít při sobě základní sadu první pomoci je samozřejmost. 

Důležité doplňky zahrnují voděodolný batoh nebo tašku na výlety a vodotěsné pouzdro na mobilní telefon a dokumenty. Nezapomeňte na kvalitní fotoaparát nebo kameru, abyste mohli zaznamenat nezapomenutelné zážitky. Mezinárodní adaptér a powerbanka pro nabíjení vašich elektronických zařízení jsou také nutností. Díky tomu si můžete užívat krásné zátoky a sezónu jachtingu v Thajsku bez jakýchkoli starostí.

Nejnovější Blog

15.08.2024

Severní Dalmácie - ráj pro jachtaře

Jedním z největších lákadel Severní Dalmácie je blízkost ostrovů. Tato blízkost vám umožní objevovat nová místa během jediné plavby. Například vzdálenost mezi Silbou a Olibem je pouhé 3,2 námořní míle. Co to znamená pro vás? Že můžete snadno navštívit více ostrovů během jednoho dne.

15.08.2024

Beaufortovy stupnice

Věděli jste, že Beaufortova stupnice větru je nejen klíčem k porozumění síle větru, ale také k bezpečné navigaci a předpovědím počasí? Tato stupnice, od bezvětří po ničivé orkány, nabízí fascinující pohled na přírodní síly, které formují náš svět. Ponořte se do tajů této stupnice a zjistěte, jak může ovlivnit vaši bezpečnost i cestovatelské zážitky.

Lagoon 42 Maralyn -20%

Lagoon 42 Maralyn

Phuket, Ao Po Grand Marina, Thajsko
  • Rok 2019
  • Kabiny 4 + 2
  • Osoby 8 + 2 + 1
  • WC 4
  • Délka 42 ft
21.09. - 28.09.2024
6.972 € 8.750 €
Yacht Compass Yacht Compass needle
Načítání . . .